Nastavak aktivnosti-pismo opštinama

Opštinama Stari Grad i Centar upućeno je pismo 23.marta,te opštinama Novi Grad i Novo Sarajevo 24. marta (kroz protokol) sljedeće sadržine (sadržaj je jako sličan pismu koje je upućeno ministarstvu obrazovanja i nauke KS,ali radi što objektivnijeg informisanja tekst prenosimo u cijelosti):

Odjeljenje za saradnju sa nevladinim sektorom

Predmet: Molba za pomoć i saradnju u potpisivanju Peticije

Poštovani,

obraćam vam se ispred udruženja ZGRADE koje se bavi edukacijom o ljudskim pravima sa ciljem osnivanja i unapređenja građanskog i demokratskog društva u BiH.

Imajući u vidu značaj i ulogu osnovnog školovanja u razvoju i formiranju ličnosti,a kroz to i afirmacije ljudskih prava,prošle godine smo obavili kratku edukaciju o ljudskim pravima u nekoliko osnovnih škola KS sa akcentom na Konvenciji o pravima djeteta uz anketu.Naše aktivnosti su u skladu sa Evropskom konvencijom,dok se edukacija i anketa direktno oslanjaju na Konvenciji o pravima djeteta (članovi 12 (1); 13 (1) i 42.).

Nastavljajući aktivnosti,a s obzirom da ZGRADE žele unaprijediti opšte stanje ljudskih prava u bh-društvu,a jedan od prvih koraka je i ova saradnja sa osnovnim školama,molimo vas da nam izađete u susret i omogućite potpisivanje Peticije koju vam šaljemo u prilogu ovom pismu.Inicijativa koju realiziramo još od 2009. godine zasniva se na članu 28 (a) Konvencije,te želimo da omogućimo sistemsko rješenje da sva djeca na području cijele BiH imaju besplatno osnovno školovanje koje se odnosi,pored ostalog,na besplatne udžbenike i školski pribor.

Zamisao ZGRADA je,koja će biti u dogovoru sa Vijećem roditelja i sa Vijećem učenika, da se organizuje više delegacija učenika koje će podnijeti na potpisivanje Peticiju kako parlamentu,tako vladi i predsjedništvu (i sindikatu) kako bi te državne institucije uvidjele ozbiljnost zahtjeva i da ih djeca ne samo podržavaju,već i da shvataju težinu tih (dječijih) ljudskih prava koje država ne poštuje,a što se može vidjeti iz Izvještaja koji,takođe,prilažemo kao sastavni dio ovog pisma.

Na kraju ZGRADE žele,a u svrhu afirmacije ljudskih prava,da poklone školskoj biblioteci knjigu Gradimo mostove,a ne zidove,koja na jednostavan način u stotinu vježbi približava ljudska prava svakom pojedincu.

Kroz ovo kratko upoznavanje sa jednim dijelom naših aktivnosti želimo da vam predstavimo u kakvoj inicijativi nam možete izaći u susret kroz vaše mjesne zajednice u kojima bi se nalazila naša (i vaša) Peticija,a mi bi se sa predstavnicima mjesnih zajednica dogovorili oko samog potpisivanja,ali da vi svoje osoblje upoznate sa ovom našom inicijativom.Ovom prilikom vas molimo,s obzirom da ZGRADE nemaju ljudske kapacitete kako bi realizovale potpisivanje efikasno i u što kraćem roku,da u saradnji sa osobljem svih mjesnih zajednica nađemo rješenja; gdje bi bila istaknuta i potpisu dostupna Peticija,kome se treba obratiti,u koje vrijeme se može doći na potpisivanje,a u sklopu toga ZGRADE mogu organizovati i razgovore sa djecom i roditeljima,kao i sa svim drugim zainteresovanim,o ljudskim pravima vezanim za osnovno školovanje.

Kroz svoje aktivnosti ZGRADE žele razvijati partnerske odnose polazeći od Sporazuma o saradnji između Vijeća ministara i nevladinog sektora zatim,ZGRADE podstiću kulturu dijaloga,razvoj civilnog društva i dobre uprave u BiH, jer kroz implementaciju ljudskih prava ZGRADE utiču na smanjenje siromaštva,a na podizanje svijesti o važnosti ljudskih prava i sloboda kao temelj pravde,solidarnosti i mira.

Radi dosezanja ovih ciljeva,a u interesu djece osnovnih škola KS,molimo vas da nas kontaktirate radi daljih dogovora.

Hvala na razumijevanju i srdačni pozdravi.

Od ove četiri opštine do sada,četvrtak, 21. april 2011. godine ZGRADE su telefonom kontaktirali opštine Centar i Stari Grad u vezi preciziranja uloge mjesnih zajednica,ali ništa konkretno – za sada.

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s