Prijateljstvo

Ovaj članak je upućen onim osobama koje imaju barem jednog prijatelja, jer znaju šta znači prijatelj ili prijateljica, i onim osobama koje o prijateljstvu nisu nikada razmišljale kao o jednoj trajnoj i univerzalnoj kategoriji koja krasi ljudsko biće približavajući ga idealu zvanom – čovjek. Ovo govorim iz jednostavnog razloga što nam najbliži, rodbina neminovno ne mora biti prijatelj kako se uobičajeno misli i skloni smo da bilo koga nazovemo prijateljem, a ta nam je osoba “samo” poznanik ili poznanica,komšija ili komšinica,sestra,brat,rođak ili rodica,muž,žena,ljubavnik,ljubavnica,drugar,drugarica…Prijatelj – to je mnogo dublje emotivno, intelektualno i interesno povezivanje sa jednom, rjeđe sa više osoba.

Da li ste se ikada pitali iz kojih se razloga družite sa nekom osobom !?

Međutim, vjerujte mi, mnogo je svrsishodnije i inteligentnije prvo sebe pitati zašto se neka osoba druži sa vama i kada sebi date taj odgovor tada tu drugu osobu upitajte zašto vas smatra prijateljem! Naravno, ovo nisu kviz-pitanja i mnogo možete naučiti kako o sebi tako i o drugima, te koliko smo spremni biti prijatelj ili samo tražimo od drugih da nam budu prijatelji, jer to sami nismo u stanju biti ili u nedostatku tih osobina prijateljem nazivamo svakoga, a možda, što je najtragićnije, ni ne znamo šta je prijateljstvo!!!

Osnovni zaključak je da smo po pitanju prijateljstva veoma površni; ako slušamo istu muziku ili ako nam se svide dva ista filma – eto, prijatelja! A, tek ono; moj prijatelj iz razreda ili moj prijatelj iz firme!? Pohađao sam četiri škole i sada nemam ni jednog prijatelja iz razreda niti sam ja nekome prijatelj iz razreda, a to se da lako zaključiti iz međusobnih susreta i komunikacija. Eto, nedavno sam sreo SM iz razreda sa kojom sam išao u osnovnu školu od 1. do 4. razreda – nije me ni prepoznala, ma šta – prepoznala, ne sjeća se ni lika ni djela, a ni prezimena ni nakon mog pokušaja evociranja uspomena. Prijatelj … A, ono iz firme; jučer sam na pijaci kad me iznenadila kiša, kod Kineza, kupio kišobran, jeftin i – možete li me zamisliti da sad kažem: “Moj prijatelj Kinez!” A, kišobran napadnut korozijom još pri prvom otvaranju i dok sam dočekao “zelenog čiku” na prvom semaforu imao sam osjećaj da iznad glave držim sito (valjda je to sinonim za kineski kišobran). Čuj, prijatelj!? Jeftin! Ma, ne može biti kad je “jeftin” ni kišobran, a kamoli prijatelj. E, da mi je još samo znati što se druži sa mnom???

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s