Hronologija jedne Saglasnosti

Poštovani čitaoci kroz ovu Hronologiju želim da vas informišem koje sve formalnosti treba obaviti udruženje ZGRADE kako bi se dobila saglasnost od određenih državnih institucija u realizaciji pojedinih aktivnosti koje su u najboljem interesu šire javnosti.

Konkretno,u ovom slučaju se radi o najboljem interesu djece osnovnoškolskog uzrasta i samo pažljivo pročitajte naše, ZGRADINE, dopise i odgovore državnih institucija.

Vaši komentari bi nam bili od neprocjenjive važnosti.

Ovaj odgovor je (osnovno)školski primjer neprepoznavanja važnosti i uloge (poštivanja) ljudskih prava posebno u društvu kakvo je bh-društvo gdje tu činjenicu, u ovom slučaju, neprepoznaje čak ni ministarstvo; a šta tek očekivati od običnog, malog čovjeka i od njegove djece koja “moraju” šutjeti u školi, u porodici i na ulici. Ko će zastupati njihova prava kad im se priča samo o dužnostima (!?); uči, dobit ćeš jedinicu, šta ti znaš, uči ili šta galamite ovdje, bolje bi bilo da učite!!! Pa, šta uče naša djeca??? Šta ih učimo??? Ministarstvo sa ponosom izdvaja činjenicu da su uspjeli obezbjediti potrebna finansijska sredstva od, čak, više institucija za produženje diskriminacije među učenicima osnovnih škola i onda se i taksativno navodi na koje se učenike odnosi diskriminacija. Veoma interesantno je da ni jedna institucija nije reagovala na ovu diskriminaciju što pokazuje elementarno, (osnovno)školsko ne(pre)poznavanja diskriminacije i kršenja dječijih, ljudskih prava. Ovo bi moglo biti iz više razloga tako, a ja ću istaknuti samo nekoliko; vjerovatno niko iz spomenutih institucija nije pročitao ni jedan dokument o ljudskim pravima ili i ako je neko pročitao znači da nema funkcionalnog razumijevanja o pročitanom, ali ni funkcionalnog razumijevanja ljudskih prava, i na kraju na svakom jeziku diskriminacija znači razlikovanje. Ilustracije radi; imate dva djeteta ispred sebe i jednom djetetu dajete knjige, a drugom ne!!! Jednom djetetu dajete sladoled, a drugom ne!!! Šta je to??? Odgovorite, gospodine ministre!!! Čemu učimo našu djecu??? POZITIVNOJ DISKRIMINACIJI – ovaj termin treba pod hitno protjerati iz svakog jezika, pa i iz našeg!!! Pozadina ovog termina je pohlepa, ali o ovome drugom prilikom.

Vaš osvrt, gospodine ministre, na Peticiju je “logičan” s obzirom na vaše (pre)poznavanje ljudskih prava iz kojih proizilaze i demokratija i građansko društvo, te radi takvog shvatanja ljudskih prava nije ni čudo da ste “protjerali” Peticiju iz osnovnih škola, a onda se čudimo što nam je glasačko tijlo neaktivno, letargično, tromo i bez vlastitog mišljenja. Peticija je bila idealna prilika da se najmlađim školarcima pokaže da mi, stariji, mislimo na njih i da im kroz lični primjer dajemo uzuse demokratije i slobode izražavanja što bi pokazalo našu odgovornost na djelu kao primjer za njihovu odgovornost u budućnosti. Lični primjer je najbolji primjer!!!

Ovom prilikom se “ZGRADE” zahvaljuju na razumijevanju potrebe da se pokloni knjiga o ljudskim pravima “Gradimo mostove, a ne zidove!” učenicima osnovnih škola, ali nismo spremni prihvatiti uslove pod kojim bi trebali uručiti knjige. O ovome, poštujući hronologiju, nešto kasnije.


OVDJE slijedi komentar

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s