JMBG…

… ili kako imati strah od novorođene djece ako radite kao parlamentarac u državi Bosni i Hercegovini

Država Bosna i Hercegovina je ratificirala Konvenciju o pravima djeteta daleke 1993. godine i tako se pravno obavezala da će poštivati prava djece koja su pod njenom jurisdikcijom.

U ovoj Konvenciji, pored mnogih dužnosti države prema pojedincima, to jest, prema djeci u 7. članu piše: Dijete će biti registrirano odmah nakon rođenja…, a u 42. članu piše: Države potpisnice se obavezuju da obznane principe i odredbe Konvencije na odgovarajući i aktivan način, kako djeci tako i odraslima.

Da li su parlamentarci išta uradili u skladu sa ova dva člana Konvencije o pravu djeteta ili su, ukinuvši zakon o JMBG, postupili suprotno – i moralu i Konvenciji?

Potrebno je napomenuti da se ovakvim (ne)činjenjem državnih institucija ograničavaju prava na slobode među kojima sloboda kretanja, a koje su zagarantovane Evropskom konvencijom (Protokol 4. član 2. – sloboda kretanja).

Skrećem pažnju svim institucijama države; u Ustavu BiH u članu 2.(2) piše: Prava i slobode određeni u Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda te njezinim Protokolima direktno se primjenjuju u Bosni i Hercegovini i imaju prvenstvo pred svim drugim zakonodavstvom.

Dakle, samo kao napomena: ne smijemo zaboraviti da se ovakvim (ne)činjenjem najvišeg zakonodavnog tijela države Bosne i Hercegovine ugasio jedan život – preminula je jedna beba, Berina, koja je “čekala” administrativne zavrzlame oko zakona, a trebalo je, vrlo jednostavno, samo primjeniti član 7. Konvencije o pravima djeteta. I na ovim činjenicama trebalo je podići tužbu za smrt Berine.

Koliko će još ovakvih slučajeva biti dok stanovnici države Bosne i Hercegovine budu “čekali” da se domaći zakoni usaglase, harmoniziraju sa međunarodnim dokumentima koje je prihvatila, ratificirala država Bosna i Hercegovina.

Zašto šuti državno tužiteljstvo, zašto šute stanovnici Bosne i Hercegovine?

Ko može dati odgovor na pitanje: Da li je neko odgovoran za smrt bebe i da li se može podići tužba za smrt ove bebe?

Za kraj pitanje svim stanovnicima države Bosne i Hercegovine: Gdje su građani da ovo pitaju, gdje su intelektualci da na ovo ukažu i građanima i parlamentarcima, gdje su parlamentarci da ovo postave kao delegatsko pitanje, šta rade tužioci kada se na ovakav način krši i Ustav BiH i Evropska konvencija?

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s