Imamo li pravo zaboraviti ljudska prava ?!

Svakoj vladi MORAMO postaviti kao PRIORITET ljudska prava!!!

Šta je nama i svakom pojedincu osnovna obaveza prema ratificiranim međunarodnim dokumentima o ljudskim pravima?!

Evo šta je moja preporuka na bilo koje nove zakone ili ODGOVOR na neoliberalni ili na bilo koji drugi kapitalizam: ako se EU ili Evropski parlament pozivaju, a pozivaju se, na poštivanje ljudskih prava, radi čega se MI, stanovnici EU i MI, stanovnici države-članice Evropskog Vijeća, trebamo “brinuti” za NOVE zakone, kredite, investicije, plate i slično. Država-članica je tu da ubire poreze za punjenje budžeta i da ga pravedno i po prioritetima raspodjeljuje i, to joj je OBAVEZA. Naša OBAVEZA, obaveza svakog pojedinca je da vodeći računa o činjenici da pojedinac ima dužnost prema drugome i prema zajednici kojoj pripada i da je dužan da se zalaže za unapređenje i poštivanje prava preuzetih Međunarodnim paktom o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima. Pojedinci čine i EU i države-članice EV kao i BiH. Naša dužnost je da od svih institucija i organizacija TRAŽIMO i ZAHTIJEVAMO za sve pojedince ova prava:

Član 5. Nijedna odredba ovog pakta ne može se tumačiti kao da sadrži bilo kakvo pravo za neku državu, grupaciju ili pojedinca da zavode veća ograničenja od onih predviđenih ovim paktom.

Član 9. Države članice ovog pakta priznaju pravo svakom licu na socijalno obezbjeđenje, uključujući tu socijalno osiguranje.

Član 10. Treba da bude pružena što šira zaštita i pomoć porodici koja je prirodni i osnovni sastavni dio društva, posebno za njeno obrazovanje i za ono vrijeme za koje ona snosi odgovornost za izdržavanje i vaspitanje djece o kojima se brine… Treba da bude pružena posebna zaštita majkama za razumno vrijeme prije i poslije rođenja djece… Treba preduzeti posebne mjere zaštite i pomoći u korist djece i mladih bez ikakve diskriminacije…

Član 11. Države članice ovog pakta priznaju pravo svakom licu na životni standard dovoljan za njega samog i za njegovu porodicu, ubrajajući tu i dovoljnu hranu, odjeću i smještaj, kao i stalno poboljšanje njegovih uslova života… Države članice ovog pakta priznajući osnovno pravo koje ima svako lice na zažtitu od gladi…

Član 13. … osnovno školovanje mora da bude obavezno i svima dostupno besplatno…

Član 14. Svaka država članica ovog pakta koja, u trenutku kada postaje članica, nije još mogla da obezbjedi u svojoj metropoli ili na teritoriji pod svojom upravom, obaveznu i besplatnu osnovnu nastavu obavezuje se da izradi i donese u roku od dvije godine iscrpan plan mjera potrebnih za postupno ostvarenje, u razumnom broju godina koje utvrdi taj plan, punu primjenu principa obaveznog besplatnog osnovnog školovanja za sve.

Na ovaj način VRŠIMO OPRAVDAN PRITISAK da država čini ono što joj je obaveza i što je RATIFICIRALA, jer ljudska prava NEMAJU ALTERNATIVU. Nedozvolimo ekonomskim i političkim huljama da nam uskraćuju ljudska prava, jer su ljudska prava SKUP MINIMALNIH MORALNO-POLITIČKIH ZAHTJEVA PRIRODNO-PRAVNOG KARAKTERA KOJE SVAKI POJEDINAC POSJEDUJE U ODNOSU NA DRŽAVU I NA ZAJEDNICU SAMIM ROĐENJEM.

Evropa je srušila zid u Berlinu, a gradi zid u Mađarskoj!!!

Da li prepoznajete moralnu vlast i za kakvu se vlast trebamo zalagati!?

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Zabilježite trajni link.

1 odgovor na Imamo li pravo zaboraviti ljudska prava ?!

  1. ….za vlast okrenutu ljudskim pravima svakog pojedinca, prije svega zaštiti minimuma njegove egzistencije, bez obzira na nacionalnu, religioznu, spolnu, dobnu ili bilo kakvu drugu pripadnost. Dakle, niko od dosadašnjih na političkoj sceni, nego novi ljudi građanske orjentacije, okupljanjem aktivista raznih grupa u jedan jedinstven pokret za ljudska prava u BiH.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s