Vizija i misija

Vizija ZGRADA je da svaki stanovnik postane stražar-alarm u prevenciji ljudskih prava.

Misija ZGRADA je pokrenuti i uspostaviti ravnopravan socijalni dijalog, bez ucjena, na temeljima ljudskih prava.

Potpišite peticiju o besplatnom osnovnom školovanju:

http://www.onlinepeticija.com/peticija_za_besplatno_osnovno_kolovanje_na_podruju_bosne_i_herceg

Šta su ljudska prava ?

To su prava koja omogućavaju svakom pojedincu život dostojan ljudskom biću.

Šta je Evropska konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama ?

To je međunarodni (evropski) dokument o zaštiti ljudskih prava koji je  usvojen 1950.god. od država Evropskog savjeta.Da bi se ova prava provodila u život osnovan je Evropski sud za ljudska prava.Ovo je velika pobjeda;sada pojedinac iz zemalja članica Evropskog savjeta može podnijeti žalbu protiv vlastite države.Ovo isto mogu uraditi i stanovnici Bosne i Hercegovine koji su pod njenom jurisdikcijom.

Šta je konvencija ?

To je dokument koji sadrži obaveze države prema stanovnicima koji su pod njenom jurisdikcijom. Naravno, pod ovim se podrazumijeva da je država ratificirala konvenciju. Konvencija je pravno obavezujući dokument.

Šta je ratifikacija ?

To je posebna procedura kojom država izjavljuje da će se pridržavati obaveza iz konvencije.

Šta je retorika?

Vještina lijepog govorenja i tehnika besjedništva u opšte; dio stilistike koji se bavi govorom u riječi i pismu.

Šta je obrazovanje?

Riječ obrazovanje podrazumijeva cjelokupan proces društvenog života koji znači da pojedinci i društvene grupe uče o svjesnom razvoju unutar zajednice i za dobrobit nacionalnih i međunacionalnih zajednica, u cjelini: od njihovih ličnih kapaciteta, stavova, spremnosti i znanja. (UNESCO; Preporuke, 1974.).

Šta je intelektualac ?

Obrazovan čovjek,čovjek posvećen duhovnom,intelektualnom radu: filozof,naučnik,umjetnik…čovjek neovisnog,samostalnog mišljenja,shvatanja i saznanja koji reaguje, po vlastitoj savjesti na negativnosti, a u korist opšteg dobra bez obzira na okruženje: društveno,političko,ekonomsko,rat,mir itd.

Šta je elita ?

Ono što je najbolje,cvijet nečega,naročito društva;najvrijedniji,birani sloj ljudi u nekom društvu ili zajednici;kriterij po kojem se pojedinac uvrštava u elitu može biti njegova stvarna ljudska (kulturna) vrijednost (naučna,umjetnička itd.) ili njegova klasna pripadnost (plemić u feudalnom,bogati građanin,kapitalist u buržujskom društvu itd.).

Šta znači sudska presuda suda u Strazburu – Sejdić i Finci – za bh-društvo

Ne znači ništa – odgovor je u najkraćem, jer bh-društvo,kako sam već pisao,nije konstituisano ni kao demokratsko,a ni kao građansko.Ovo stanje proizilazi iz jedne još više poražavajuće činjenice,a to je da bh-društvo nije konstituisano ni kao političko društvo.Da bi ovo bilo potpuno jasno napravit ću poređenje sa stanovanjem; bh-društvo ima stav i shvatanje ljudskih prava kao da još uvijek stanuje da drveću !!!

Zašto izvlačim ovaj zaključak je jako jednostavno ako pogledamo činjenicama direktno u oči,a koje se ogledaju u velikom broju nezaposlenih,u činjenici da su penzije jako male,da ima državljana Bosne i Hercegovine koji preturaju po kontejnerima i da ima prosjaka – od čega oni žive i da li je to egzistencija koja je dostojna ljudskog bića ??? A,svi oni su državljani BiH koja je ratificirala međunarodne dokumente o zaštiti ljudskih prava među kojima i takvih prava koja su neodvojiva od ljudskog bića – PRAVO NA ŽIVOT ili SLOBODA OD STRAHA.Ova dva prava su najugroženija u državi BiH i ona se krše još od 1992.godine,dakle – punih osamnaest godina!!! S obzirom da osamnaest godina nema reakcije na glad i strah,kako,onda,može biti reakcije što moj komšija Rom ili komšija Židov nema (neka) prava iz Ustava MOJE države.Ovo nam ne služi na čast – ovo degradira dostojanstvo svih.

Osnovno pitanje je koliko stanovnici BiH prepoznaju diskriminaciju u vlastitom društvu, jer kada nešto ne možete prepoznati ili kada nešto ne vidite,onda – na to ne možete ni reagovati.Međutim,niko ne može reći da ne vidi presudu sa suda koja se direktno tiče njega,ali u slučaju Sejdić-Finci šire reakcije BH-društva nema jer se presuda ne odnosi na Bošnjake,Srbe ili Hrvate i,onda,koliko treba biti slijep i nezainteresovan (za komšiju) u opšte ili je u pitanju nešto još gore.Kada se pročita u Ustavu BiH član 2 koji garantuje uživanje ljudskih prava i temeljnih sloboda,ali članovi 4 i 5 sadrže diskriminatorske odredbe i kada sam čuo za ovu presudu još jednom sam pročitao ovaj dio Ustava BiH i sam se uvjerio da je istina što piše u presudi iz suda u Strazburu.

Ljudska prava,diskriminacija – šta je to ?!

U NAŠOJ državi imate državljane koji su višestruko diskriminisani i kojima se višestruko krše ljudska prava,a među njima su čak i djeca !!!

No, šta treba učiniti ?

Samo treba pročitati spomenutu presudu, a prije toga Ustav i fokusirati se na član 2.član 4. i član 5. Nakon ovog prvog koraka ZAHTJEVATI od novoizabranih vlasti da:
1. donesu zakon o besplatnoj pravnoj pomoći,
2. da se objave rezultati pregovora sa Evropskom unijom koji su završeni do sada,
3. uskladiti sve zakone sa ratificiranim konvencijama,
4. donijeti zakon o nezastarjevanju oduzimanja nezakonito stečene imovine i
5. uvesti nastavni predmet ljudska prava, političko opismenjavanje, civilno društvo i nenasilje.

Prva država na svijetu koja je uvela opšte izborno pravo i za muškarce i za žene bila je Novi Zeland. Nakon što je 1889.god. na Novom Zelandu zakonski uvedeno opšte izborno pravo za muškarce, četiri godine kasnije , 1893.godine, uvedeno je i za žene. Švicarska je pak opće izborno pravo i za žene uvela tek 1971.godine

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s